Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) (Αγριά Μαγνησίας, 29 Μαρτίου 1943 – Παρίσι, 17 Μαΐου 2022), γνωστός διεθνώς ως Vangelis, ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.
Γεννημένος στην Αγριά και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Βαγγέλης ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 ως μέλος των ροκ συγκροτημάτων The Forminx και Aphrodite’s Child- το άλμπουμ 666 (1972) των τελευταίων αναγνωρίζεται σήμερα ως κλασικό progressive-ψυχεδελικό ροκ. Ο Βαγγέλης εγκαταστάθηκε αρχικά στο Παρίσι και κέρδισε αρχική αναγνώριση για τη μουσική του στα ντοκιμαντέρ για ζώα του Frédéric Rossif L’Apocalypse des Animaux, La Fête sauvage και Opéra sauvage. Την περίοδο αυτή κυκλοφόρησε επίσης τα πρώτα του σόλο άλμπουμ και εμφανίστηκε ως σόλο καλλιτέχνης. Το 1975, ο Βαγγέλης μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου έχτισε την οικιακή του εγκατάσταση ηχογράφησης με το όνομα Nemo Studios και κυκλοφόρησε μια σειρά από επιτυχημένα και επιδραστικά άλμπουμ για την RCA Records, μεταξύ των οποίων: Heaven and Hell (1975), Albedo 0.39 (1976), Spiral (1977) και China (1979). Από το 1979 έως το 1986, ο Βαγγέλης εμφανίστηκε σε ντουέτο με τον τραγουδιστή των Yes Jon Anderson, κυκλοφορώντας αρκετά άλμπουμ ως Jon and Vangelis. Συνεργάστηκε επίσης με την Ειρήνη Παπά σε δύο άλμπουμ με ελληνικά παραδοσιακά και θρησκευτικά τραγούδια.
https://el.wikipedia.org/wiki/Βαγγέλης_Παπαθανασίου
Είναι το soundtrack για την ταινία “El Greco” του 2007, μια ελληνο-ισπανικη-ουγγρική συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή.
Είναι πολύ σημαντικό να μην συγχέεται το εν λόγω El Greco με τη μουσική που συνέθεσε ο Βαγγέλης το 1995, Φόρος Τιμής Στον Γκρέκο, αφιερωμένη επίσης στον Έλληνα ζωγράφο, η οποία εκδόθηκε αρχικά σε πολύ περιορισμένη πολυτελή έκδοση και επανεκδόθηκε αργότερα, το 1998, στην αγορά ως El Greco (εξ ου και η σύγχυση).
Σε αντίθεση με άλλες φορές που ο Έλληνας συνθέτης έχει χρησιμοποιήσει τις ταινίες για τις οποίες έχει εργαστεί ως απλές αφορμές για να επεξεργαστεί τις συνθέσεις του, χωρίς σχεδόν να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ εικόνας και μουσικής και soundtrack με την κοινή έννοια, στο El Greco ο Βαγγέλης ακολουθεί μια πιο συμβατική προσέγγιση.
Το άλμπουμ ανοίγει με το πιο αξιομνημόνευτο κομμάτι: μια εξαιρετικά εμπνευσμένη μελωδία σε μορφή χορωδιακού ύμνου. Θα επιστρέψει στο τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ, αυτή τη φορά παιγμένο από ένα ζοφερό πιάνο. Ανάμεσα στα δύο κομμάτια απλώνεται μια αμυδρή ατμοσφαιρική μουσική επένδυση, σχεδόν υποτονική. Τα ρομαντικά περάσματα είναι χρωματισμένα με θλίψη και τα χορωδιακά θέματα είναι σκοτεινά, ακόμη και καταπιεστικά. Η μουσική είναι διακριτική, δεν σπάει ποτέ τον ήρεμο ρυθμό. Το συναίσθημα δεν έρχεται ποτέ μέσα από την πολυπλοκότητα ή τη δύναμη, αλλά είναι ένα συγκρατημένο συναίσθημα. Δεν υπάρχουν αναγνωρίσιμα θέματα, αν και ο Βαγγέλης παραδίδει κατά καιρούς τις εμπνευσμένες μελωδικές του διαδοχές. Αλλά είναι πάντα πολύ σύντομες (το μεγαλύτερο κομμάτι του άλμπουμ δεν φτάνει ούτε τα πέντε λεπτά).
Παρόλο που η μουσική παίζεται με συνθεσάιζερ, κυριαρχούν οι ορχηστρικοί ήχοι, οι οποίοι συνοδεύονται συχνά από παραδοσιακά όργανα, συνδέοντας τη μουσική με έναν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Βοηθά, επίσης, η συμπερίληψη ενός παραδοσιακού κρητικού τραγουδιού και δύο άλλων λαϊκών τραγουδιών από Έλληνες τραγουδιστές
Ο Βαγγέλης έγραψε τη μουσική χωρίς αμοιβή και εξέδωσε το άλμπουμ για να στηρίξει το κινηματογραφικό έργο. Η ταινία προβλήθηκε στην Ισπανία και την Ελλάδα, σημειώνοντας οικονομική επιτυχία στην τελευταία. Το soundtrack ήταν διαθέσιμο προς αγορά και στις δύο χώρες εκείνη την εποχή, αλλά σύντομα έγινε δυσεύρετο είδος. Ενδεχομένως σήμερα μπορεί να βρεθεί μόνο στην Ελλάδα.
https://www.lodemasesruido.com/en/review/greco
Έλληνας Μουσικοσυνθέτης, Μουσικοσυνθέτης